Iphone gyík / kérdések és válaszok:

 

hasznos anyagok, tippek trükkök, ötletek

Számítógéphez:

Iphonhoz:

Szolgáltatásaink:

Hasznos oldalak:

Zcomputer

Házhoz megyünk! :
Hívjon!
+36 30 997 2190

Elérhetoségek:
Email:
Weboldal: www.rcomputer.hu
Telefon: +36 30 997 2190

picture picture picture picture picture picture

Általános alapdolgok
Mi az a GYIK vagy FAQ?
A GYIK egy rövidítés, jelentése: Gyakran Ismételt Kérdések.
A FAQ ugyanez angolul, Frequently Asked Questions.

Mi a különbség a 2G/3G/3G[s] iPhone közt?
A 2G az első kiadású, eredeti iPhone kissé hibás elnevezése. Mivel tudja az EDGE-et, így igazából már 2.5G-nek kéne nevezni. Ennek a verziónak alu az egész hátlapja (az alját kivéve).
A 3G a második kiadású, fekete és fehér műanyag hátlappal ellátott változat. A 2G változattal szemben a legnagyobb különbség, hogy ebben van még GPS (jelenleg még nem egészen alkalmas navigációra), és hogy tudja a 3G-t. Magyarországon hivatalos forgalmazásba is csak a 3G-s változat került.
A 3G[s] pedig a harmadik kiadású, jelenleg legújabb iPhone, amit az Apple 2009 júniusában, a 3.0-ás firmware-rel egy időben jelentett be. Ebben már 3Mpx-es a kamera, van benne videófelvétel, hangvezérlés, elektronikus iránytű is, valamint sokkal gyorsabb elődeinél.  A nevében az [s] (speed) is erre utal. Emellett ebből már van 32GB-os is. Külsőre ugyan úgy néz ki, mint a sima 3G.
Míg a 2G-s változatot bármi firmware/baseband verzió esetén lehet függetleníteni, addig ez a 3G/3G[s] esetén nem feltétlen igaz, mert ha az Apple frissíti a baseband-et ezekben a készülékekben, akkor azt újra fel kell törni, így arra várni kell, míg feltörik. Ellenben a 3G/3G[s] változatból létezik gyárilag független is, ami a 2G-sből nem volt sosem.

Mi az a baseband?
A baseband az iPhone azon része, ami bármi rádiójellel kapcsolatos dolgot vezérel, mint egy modem, legyen az akár a telefon (GSM/UMTS), vagy WiFi. Az iPhone szoftvere két részből épül fel, az egyik maga az operációs rendszer, a másik pedig a baseband firmware-je. Ha asztali számítógéphez hasonlítjuk az iPhone-t, akkor a baseband például a hálókártya, a baseband fw-je a hálókártya driver-e, míg az iPhoneOS meg a Windows.

Mi az a jailbreak?
A jailbreak teszi lehetővé, hogy hozzáférjünk a telefon fájlrendszeréhez, és ezzel együtt teszi lehetővé a függetlenítést, illetve teszi fel a Cydia-t (vagy az Installer-t, esetleg Icy-t). Maga a jailbreak NEM függetleníti a telefont, ellenben a függetlenítés feltétele a jailbreak.
Megkülönböztetünk “untethered” és “tethered” típusú jailbreak-et. Az “untethered” jailbreak esetén a jailbreak maradandó, tehát újraindításkor a telefon bármi nélkül ugyanúgy bebootol. “Tethered” jailbreak esetén ha újraindítjuk a készüléket, össze kell kötni a készüléket a számítógéppel, és újra lefuttatni a blackra1n-t, mert ilyenkor az tudja csak bebootolni.
3G[s] és 2. vagy 3. generációs iPod Touch esetén fontos megjegyezni, hogy jelenleg csak “tethered” típusú jailbreak van hozzájuk abban az esetben, ha 3.1.2-es fw-n vagy.

Mi az a Cydia/Installer/Icy?
Az Installer a 2G iPhone idejében született meg, még az AppStore előtt. Talán azt lehet mondani, ez adta meg az utat az AppStore felé. Az Installer segítségével külső fejlesztők alkalmazásait telepíthetjük a telefonra, illetve távolíthatjuk el őket. Közben open source alternatívaként Saurik kiadta a Cydia-t úgy az 1.1.4-es fw táján. A 2.0-ás fw megjelenésével az Installer okafogyottá vált, mert míg a Cydia szinte pár napra rá már futott a 2.0-án, addig az Installer-t túl későn írták át. Emellett az AppStore megjelenése is beleszólt az egészbe. Az új Installer használata kényelmetlen volt, mert a Cydia-hoz képest rettentően sok bug volt benne. Legújabb csomagkezelőként az Icy mutatkozott be, ez volt az első csomagkezelő, ami már fut a 3.0 beta 1-től is, és egyszerre támogatja mind a Cydia-s, mind az Installer-es repo-kat. A Cydia csak beta 5 óta fut a 3.0-ás OS alatt.

Mi az a blacksn0w?
Az blacksn0w teszi lehetővé, hogy más szolgáltató kártyájával is használhassuk az iPhone 3G/3G[s]-t, egyszóval ez teszi függetlenné. Ez NEM fizikailag, hanem szoftveresen függetlenít. Ha tehát nincs fent a blacksn0w, akkor a telefon NEM fogad el más SIM-kártyát, csak amilyen függő eredetileg. A blacksn0w a 05.11.07-es baseband-del működik, tehát a gyári 3.1.2-es fw baseband-jével. Ha neked 04.26.08-as baseband-verziód van (3.0-ás fw baseband-je), akkor előbb frissítened kell a telefont gyári 3.1.2-re. FIGYELEM: Restore/Update törli a blacksn0w-t, így ezek után ezt újra fel kell tenni!

Mi a különbség az iTunes-ban az Update és a Restore között?
Update esetén a saját dolgaid, beállításaid nem vesznek el, mert az iTunes csak a rendszert frissíti. A Cydia-s/Installer-es/Icy-s alkalmazások viszont eltűnnek a SpringBoard-ról, noha a fájljaik ott maradnak a telefonon. Emiatt NEM javasolt az Update.
Restore esetén MINDEN törlődik a telefonról, és úgy kapod meg a végén, ahogyan a gyárból kijött. SMS, Névjegyzék, zenék, minden pápá. Bár ez így rossznak hangzik, de legalább nem marad semmi szemét vagy felesleges fájl sem a telón. A jailbreak is teljesen eltűnik, nem marad semmi nyoma sem.
Update esetén szokványos, hogy egyes mappák duplázódnak, ezek mindig a korábban Cydia-val/Installer-rel/Icy-val telepített alkalmazások mappái. Ezért is javasolt inkább a restore.

DFU (Device Firmware Upgrade) mód
A DFU mód teszi lehetővé, hogy akár teljesen bekrepált iPhone operációsrendszer esetén felül tudjuk azt írni. Ugyanakkor ez kikerüli az aktuálisan telepített rendszert, így egyben mozoghatunk is az egyes OS verziók közt, tehát lehetséges a downgrade például 3.1-ről akár 2.2.1-re is. FIGYELEM: a downgrade NEM javasolt, és a baseband verziót ez NEM módosítja!
(A downgrade 3G[s] esetén jelenleg csak elég körülményesen oldható meg, mert ennél a készüléknél az Apple egyedileg írja alá az IPSW-t a restore folyamán, ami aláírást már csak a 3.1.2-höz biztosít. Ha korábban az ECID SHSH fájlokat saurik szervere lehashelte nekünk, akkor működhet a downgrade némi hosts-fájl bizergálással.)
A DFU-módba való kapcsolás menetét a Redsn0w használatakor részletesen elmagyarázza a szoftver, mert szükséges a működéséhez, hogy DFU-ba tegyük a telefont.

Büvészkedés
2G/3G/3G[s] firmware-ek
A 2G/3G/3G[s] iPhone fw-jei különböznek egymástól, így összecserélve nem tehetőek fel, ilyenkor az iTunes hibaüzenetet fog dobni. Tehát 2G-s telefonra NEM tehetsz 3G, 3G-re meg nem tehetsz fel 3G[s] fw-t, és fordítva. A hardveres különbségek miatt van ez így, de szoftverfunkciók tekintetében jóformán nincsen semmi különbség, kivétel pár hardverfüggő dolog (lásd például iránytű).

Függetlenítés/Unlock:
2G-s telefonok bármelyike függetleníthető, akár Redsn0w, akár Pwnage tool, akár BootNeuter használatával. 2G-re NE tegyél fel semmi *sn0w-t, mert azok csak a 3G és 3G[s] baseband-jeivel működnek. 2G esetén a BootNeuter magát a baseband-et flash-eli meg függetlenre, így ez a függetlenítés restore esetén is megmarad.
3G és 3G[s] esetén a 3.1.2 baseband-je, a 05.11.07-as verzió a blacksn0w-val függetleníthető, ezt a blackra1n teszi fel. Restore esetén újra fel kell tenni, mert olyankor ez is törlődik.

Custom firmware-ek és „gyártásuk”
Ezek arra jók, hogy a jailbreak-en felül már például magukban tartalmaznak pár plusz alkalmazást, mint például a Cydia (vagy Installer, vagy az Icy), de MacOSX esetén mi magunk is hozzáadhatjuk a leggyakrabban használt Cydia-s alkalmazásainkat, AppStore-os alkalmazások hozzáadása nem lehetséges. Továbbá fontos funkciója, hogy még változtatható a root partíció mérete, és lecserélhetőek a bekapcsoláskor látható Apple logó, és a „Connect to iTunes” logó is. Custom fw-k létrehozása a Pwnage tool használatával lehetséges, ez a 3.1.2-es fw-hez jelenleg még csak MacOSX-re van.

Root partíció és buherálása
A root partíció mérete a gyári fw-ben előre meghatározott. Pwnage tool használatával azonban ezen változtathatunk, és így több helyet adhatunk a Cydia-s alkalmazásoknak (amik többsége ezt úgysem fogja kihasználni). FONTOS: a hiedelemmel ellentétben a megnövelt root partíciótól a rendelkezésre álló RAM mennyisége NEM nő! Az iPhone rendszere alapállapotban nem használ klasszikus lapozófájlt, így a plusz hely erre nincs semmi hatással. A root partícióra többnyire csak a Cydia rakja a dolgait, az iTunes az alkalmazásokat NEM a root partícióra telepíti, tehát emiatt főleg fölösleges növelni rajta.

„Plusz hely vész esetére” tipp
BossTool-lal helyezd át a Fonts mappát, az kb 90MB, és ha letörlöd azokat a TextInput mappákat, amiket úgysem használsz (japán, francia, német, stb), az megint olyan 130MB. Ennyi Cydia-s alkalmazást meg sosem fogsz telepíteni.
Kijött az új firmware, és van egy csomó custom fw, melyiket tegyem fel?

  • 2G: tökmindegy, mert mind függetleníthető, így akár custom fw, akár gyári + redsn0w, akár blackra1n;

  • 3G, T-mobile-függő, akár akarod függetleníteni, akár nem + jailbreak: gyári fw (iTunes/Update) + blackra1n;

  • 3G, bármi egyéb függő, így aktiválás, függetlenítés és jailbreak: gyári fw (iTunes/Update) + blackra1n

  • 3G, független + jailbreak: gyári fw + blackra1n;

Hogyan tehetek fel custom fw-t?
iTunes-ban a telefont csatlakoztatva kattints a bal oldali listában a telefonodra, majd tartsd lenyomva a SHIFT-et (MacOSX estén ALT), és úgy kattints a restore gombra középen, és a felugró ablakban böngészd ki a custom fw-t, amit rá akarsz tölteni.

Ha rátettem egy custom fw-t, minden restore-nál ez lesz a telón?
NEM. Ha simán kattintasz a restore (vagy akár az update) gombra, akkor az iTunes a gyári fw-t teszi fel. A custom fw-t a fentiek alapján teheted fel (shift+restore).

MobileInstallation/Installd patch
Ez teszi lehetővé, hogy tört IPA-kat is fel tudjunk telepíteni, tehát fizetős alkalmazásokat fizetés nélkül. Alapból ezt az iTunes az IPA fájlokba épített DRM miatt nem engedi, kizárólag azzal az iTunes Store account-tal telepíthetjük fel az app-okat, amivel megvásároltuk őket. 3.0 beta 3 óta van az új módszer, az installd fájl patch-elése, az eredménye ugyan az, csak másik fájlt kell patch-elni.
Használata:
1. telepítsük fel a fw-verziónknak megfelelő MI-patchet Cydia-ból;
2. indítsuk újra a telefont;
3. telepítsünk fel bármi ingyenes app-ot a telefonon az AppStore app használatával;
4. a telepítés befejezése után már az iTunes is hajlandó lesz szinkronizálni bármi tört app-ot.

OpenSSH
Ez teszi lehetővé, hogy például WiFi-n át elérjük a telefon fájlrendszerét WinSCP-vel vagy PuTTY-al, vagy bármi más alkalmazással, ami tud SSH-zni. Alapértelmezett felhasználónév a root, és a hozzá tartozó jelszó: alpine
Célszerű feltenni akár a BossPrefs-t, SBSettings-et, vagy a Toggle SSH-t, és kikapcsolni az SSH-t, ha nem használjuk, ugyanis ha nem változtattuk meg a root jelszavát, bárki, aki azonos hálózaton van velünk, és ismeri az IP címünket, az gyakorlatilag bármit tud tenni SSH-n a telefonunkkal. Pár kártevő program is ezt használja ki.

A cikk forrása : Szifon.com